Artykuly spozywcze tlumaczenie angielski

Produkty spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu programowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna polska rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w form, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sprawą groteskową.

Wpływów na to, w jaki rodzaj zapobiegać marnotrawstwu życia jest wysoce, a samym spośród nich stanowi wielokrotne przedłużenie jego moce poprzez pakowanie próżniowe. Stanowi toż mechanizm, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego gatunku przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zbudowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub przystosowanie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z cieplejszej folii, tym bardziej doświadczyły), powinny stanowić atesty spożywcze i wykonywać wymogi PZH. Folia PA/PE wyróżnia się dużą wytrzymałością mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką jakością (wykonana z wysokogatunkowej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna forma i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie zastosowanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, ale także produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego materiału (nie zmieniają smaku oraz zapachu, nie przekazują mu własnych wadzie), niektóre dodają się od odmrażania jedzenia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to pełna recepta na przeszkoda marnotrawstwa. Tymże szczególnie, że pakowanie próżniowe można traktować także w polach domowych.